Εάν το newsletter δεν εμφανίζεται σωστά, κάντε κλικ εδώ

If you wish to view this newsletter in English, please click here. To receive it in English from now on, please subscribe below

Τα ορόσημα του 2016!

Μια ακόμη χρονιά έφθασε στο τέλος της. Παρά τις σε όλους πια γνωστές, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες  η MOm, χάρη στην στήριξη των μελών, φίλων, υποστηρικτών και χορηγών της, συνέχισε δυναμικά τις δράσεις της επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. 


- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «η Μεσογειακή Φώκια επιστρέφει στις ακτές του Αργοσαρωνικού», αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της περιοχής για τη μεσογειακή φώκια.

- Ανακαλύφθηκαν νέες περιοχές αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας ενώ νέα επιστημονικά δεδομένα για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στους ιστούς της, για τον ύπνο μέσα στο νερό αλλά και για το ρεπερτόριο που χρησιμοποιούν οι φώκιες στην επικοινωνία τους, δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

- 30 νεογέννητα καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Δίκτυο Διάσωσης κλήθηκε να παρέμβει σε 10 περιπτώσεις ζώων που χρειάζονταν φροντίδα. Σε ένα από αυτά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του ζώου στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Επρόκειτο για ένα νεογέννητο αρσενικό φωκάκι που βρέθηκε ορφανό στις ακτές της Χαλκιδικής.

- Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες».

 

Η Διάσωση του Bill

Ο μικρός “Bill”, όπως τον ονομάσαμε, φιλοξενείται από τις 17 Νοεμβρίου 2016 στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm που έχει ευγενικά χορηγήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο Bill -ηλικίας τριών εβδομάδων περίπου- βρέθηκε ορφανός σε παραλία της Χαλκιδικής. Αποφασίσαμε να του δώσουμε το όνομα αυτό ως ένα μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο Bill Johnson, έναν φίλο της MOm και πρωτεργάτη στις προσπάθειες για την προστασία της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα. Θέλαμε έτσι τη θλίψη να αντικαταστήσει η ελπίδα για ζωή. Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι είχε όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζουν τα ορφανά φωκάκια: αναιμία,  υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, έλλειψη υγρών και πολλά παράσιτα. Η μικρή φώκια ανταποκρίνεται μέχρι σήμερα πολύ θετικά στις φροντίδες της ομάδας της MOm και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και σύντομα να είναι έτοιμη να επιστρέψει στο αγαπημένο της Αιγαίο.

Μελίνα, η κάτοικος Πειραιά!

Τα τελευταία δύο χρόνια, και έπειτα από πολλές καταγεγραμμένες παρατηρήσεις από τα νότια περίχωρα της Αττικής έως και την Κορινθία, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι η ενήλικη θηλυκιά φώκια «Μελίνα» είναι μόνιμη κάτοικος των ακτών του Αργοσαρωνικού, επιδεικνύοντας μάλιστα συμπεριφορά ιδιαίτερα ανεκτική προς την ανθρώπινη παρουσία. Αυτό το γεγονός βοήθησε πάρα πολύ στην παρακολούθηση (δίχως τεχνικά μέσα) της θέσης της και των διαδρομών που ακολουθεί, αφού πολίτες που την παρατήρησαν μας ειδοποίησαν αμέσως, δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να καταγράφουμε συνεχώς τις εξορμήσεις της! Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Μάιο η Μελίνα εξαφανίζεται και επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στα γνωστά της λημέρια. Αυτή η συμπεριφορά μας κάνει να ελπίζουμε ότι αποσύρεται σε πιο απομονωμένα μέρη για να γεννήσει και να μεγαλώσει το μωρό της και επιστρέφει μόλις αυτό ανεξαρτητοποιηθεί. Παρά βέβαια την προσπάθειά της να καθιερωθεί ως «μασκότ» των λιμανιών της Αττικής, εμείς πρέπει να τονίσουμε ότι παραμένει ένα άγριο ζώο με απρόβλεπτη συμπεριφορά, άρα, πάντοτε αποφεύγουμε την επαφή μαζί της, ενώ σε περίπτωση παρατήρησής της ενημερώνουμε τις λιμενικές αρχές και τη MOm για να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την φροντίδα και την προστασία της. Στο χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές που επιβεβαιωμένα η MΟm κατέγραψε εμφανίσεις της Μελίνας! 

 

Ύπνος στη θάλασσα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν και πως κοιμούνται οι μεσογειακές φώκιες; Κοιμούνται στη στεριά ή στο νερό; Για την ακρίβεια, και στα δύο! Παρόλα αυτά, ενώ η θέαση μιας μεσογειακής φώκιας που κοιμάται στην στεριά δεν είναι κάτι σπάνιο πλέον, το φαινόμενο να κοιμούνται μέσα στο νερό δεν είναι τόσο συχνό. Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας της MOm έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την σπάνια συμπεριφορά και είχαν ως αποτέλεσμα την δημοσίευση ενός επιστημονικού άρθρου στο επόμενο τεύχος του έγκριτου περιοδικού «Aquatic Mammals». Η συνεργασία μεταξύ της MOm και του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες περιγράφει τις πρώτες παρατηρήσεις ύπνου της μεσογειακής φώκιας στο νερό και είναι βασισμένη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ψαροντουφεκάδες αλλά και από την ερευνητική ομάδα της MOm. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι μεσογειακές φώκιες μπορούν να κοιμηθούν στην επιφάνεια αλλά και εντός του νερού, σε βάθος μέχρι 10 μέτρα. Τέτοια συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη φώκιας, αλλά κυρίως σε ζώα σε αιχμαλωσία. Η πρόσφατη αυτή μελέτη της MOm ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της συμπεριφοράς της μεσογειακής φώκιας (ειδικά στη χρήση του βιοτόπου της) και στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό μέτρων διαχείρισης και προστασίας.

 

Εξερευνώντας την ακτογραμμή Χίου-Ψαρών-Οινουσσών

Με στόχο τη συμπλήρωση του Εθνικού καταλόγου των χερσαίων καταφυγίων της μεσογειακής φώκιας και τον εντοπισμό σημαντικών περιοχών αναπαραγωγής στην Ελλάδα, η ερευνητική ομάδα της MOm κατέπλευσε στις αρχές του Σεπτέμβρη στο λιμάνι των Ψαρών. Στόχος της η καταγραφή όλων των καταφυγίων της περιοχής Ψαρών-Χίου-Οινουσσών και η αξιολόγησή τους ως προς την καταλληλότητά τους για χρήση από τη μεσογειακή φώκια. Διανύθηκαν  350 ναυτικά μίλια και εξετάστηκε όλη η ακτογραμμή των παραπάνω νησιών, συνολικού μήκους 330 χιλιομέτρων. Η πρώτη αποστολή στέφθηκε με επιτυχία αφού καταγράφηκε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή, την αξία της οποίας επιβεβαίωσε και ο εντοπισμός μιας νεογέννητης θηλυκής φώκιας. Θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή στα καταφύγια που κρίθηκαν κατάλληλα για αναπαραγωγή ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε το σύνολο των νεογέννητων και να έχουμε μια εκτίμηση για τον τοπικό πληθυσμό φώκιας στην περιοχή. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa 

Το Northern Aegean Dolphin Project 2017 ξεκίνησε!

Μετά την επιτυχία του προγράμματος το φετινό καλοκαίρι, όπως ήταν φυσικό, το Northern Aegean Dolphin Project για την επόμενη σεζόν ξεκίνησε με τους πρώτους ενδιαφερόμενους να κάνουν ήδη την κράτησή τους, εκμεταλλευόμενοι και την early booking δυνατότητα που προσφέρει η MOm με 15% μειωμένο κόστος συμμετοχής για κρατήσεις μέχρι τις 31/12/2016. Πολλοί από τους συμμετέχοντες επιστρέφουν και φέτος μαζί με τις οικογένειές τους προκειμένου να μοιραστούν μαζί τους αυτή τη μοναδική περιπέτεια! Οι περισσότερες εβδομάδες έχουν αρχίσει να κλείνουν, οπότε θα πρέπει να βιαστείτε εάν θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους! Για να δηλώσετε συμμετοχή και να ζήσετε κι εσείς αυτή την απίστευτη εμπειρία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στο http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=632&LANG=GR

 

Οι πλαστικές σακούλες δεν μένουν πια στην Αλόννησο!

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» που υλοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος TΗALASSA και με την εντυπωσιακή συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε στον Πειραιά και στην οποία εκτός από τους συντελεστές του προγράμματος συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων άλλων νησιών από τη Σαντορίνη, την Τήνο, τη Σίκινο, τη Σίφνο και τη Σκιάθο που ήδη βρίσκονται στα χνάρια της Αλοννήσου. Η προσπάθεια για μια Ελλάδα χωρίς πλαστική σακούλα μόλις ξεκίνησε και θα είναι σίγουρα δύσκολη αλλά το παράδειγμα της Αλοννήσου μας γεμίζει ελπίδα για τη συνέχεια. 

 

Νέο χειμερινό υλικό οικονομικής ενίσχυσης!

Για όλους εσάς που ανησυχείτε μήπως ο φετινός χειμώνας είναι παγωμένος, η MOm σας βρήκε τη λύση! Νέα φούτερ με κουκούλα σε διάφορα χρώματα είναι πλέον διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας για άντρες και γυναίκες! Επισκεφθείτε το http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=94&LANG=GR και επιλέξτε το δικό σας ανάμεσα στα πολλά είδη της MOm!

Χορηγοί και Υποστηρικτές

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς αξίζει να πούμε σε αυτούς που μας βοήθησαν να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας και το 2016: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Θάλασσα, την Europeam Association for Aquatic Mammals, to Prince Albert II of Monaco Foundation, την Swiss Cetacean Society,  Την Ευρωπαική Επιτροπή, τους Δήμους Π. Φαλήρου, Αλοννήσου και Σύρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμειο Θεσσαλονίκης, τα σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών, την διαφημιστική εταιρεία CREAM, το Acquario di Genova, το Blair Drummond's Safari Park, τη Hellenic Seaways, το Club Med, την ΑΝΑΜΕΤ, καθώς και όλους τους εθελοντές, συνεργάτες και υποστηρικτές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και περίθαλψης.

MΟm / Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Σολωμού 18, Αθήνα 10682
Τηλ.: +30210-5222888, Fax: +30210-5222450
e-mail: info@mom.gr

Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφείτε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο τέλος της σελίδας. Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»